Istoric
Istoricul liceului
Învățământul de stat organizat la Huedin își are începuturile în anul școlar 1874-1875 când s-a făcut trecerea de la învățământul confesional la învățământul de stat.Învățământul mediu (liceal) a cunoscut câteva forme de exprimare în perioada interbelică însă numai începând cu anul 1952 putem să vorbim de o existență neîntreruptă a învățământului liceal la Huedin.
În anul 1952, a luat fiinţă Şcoala Medie de 10 ani Huedin (septembrie 1952 -august 1954) prin transformarea şcolii elementare române în şcoală medie de 10 ani, iar din 1954 Şcoala Medie Mixtă Huedin (septembrie 1954 – august 1965).
La nivelul învăţământului liceal a fost la început (în anul şcolar 1952-1953) o singură clasă (au absolvit 36 de elevi) al cărei diriginte a fost Sever Barbu. – profesor de limba şi literatura română. Din această promoţie a şcolii remarcăm pe domnii Constantin Cubleşan şi Marcel Mureşeanu care sunt personalităţi literare recunoscute la nivel judeţean şi naţional.Din punct de vedere al numărului claselor acestea au crescut treptat întrucât Huedinul era, începând cu anul 1950, centru de raion, astfel că din anul şcolar 1955-1956, pe lângă şcoala medie română a luat fiinţă şi o secţie cu limba de predare maghiară.
Din anul 1956, şcoala medie română şi şcoala de şapte ani maghiară s-au comasat într-o singură şcoală medie cu două secţii – română şi maghiară.
Începând cu anul şcolar 1958-1959 s-a trecut la învăţământul de 11 ani, iar din anul şcolar 1968-1969 s-a trecut la învăţământul de 12 ani.După anul 1960, pentru clasele de liceu s-a construit un edificiu nou (actualul sediu al Liceului Teoretic „Octavian Goga“ Huedin), astfel că din anul 1963 s-a făcut o separaţie între învăţământul primar şi gimnazial, pe de o parte, şi învăţământul mediu-liceal, pe de altă parte.După separarea învăţământului liceal de cel gimnazial în anul 1963 denumirea şcolii generale a fost aceea de Şcoala Generală Huedin, şi mai apoi Şcoala cu clasele I-VIII Huedin.
Noua şcoală, desprinsă din cea veche, a avut pe parcursul anilor mai multe titulaturi şi anume: 1965 apare titulatura de Liceul Huedin (septembrie 1965 – august 1974), această denumire schimbându-se în timp, în funcţie de profilul adoptat de către autorităţile statale. Astfel, între septembrie 1967 şi august 1974, Liceul de Cultură Generală – Huedin, între septembrie 1974 – august 1977, Liceul Real Umanist, între septembrie 1977 şi august 1990, Liceul Industrial Huedin – profil mecanic, iar din septembrie 1990, Liceul Teoretic „Octavian Goga“ – Huedin (prin Hotărârea Guvernului României nr. 940/1990 şi ordinul Ministerului Învăţământului nr. 6.440/1991).
Între anii 1972-1976 în cadrul liceului au funcționat clase de nivel gimnazial la limba de predare română dar acestea au fost apoi redistribuite Şcolii Generale.
Din anul şcolar 1973-1974 la nivel liceal s-a introdus treapta I (clasele IX-X) şi treapta a II-a (clasele XI-XII), astfel că accederea mai departe se făcea în urma unui examen.În anii 1974-1975 s-a construit un nou corp de clădire cu destinaţie atelier, lipit de clădirea principală a liceuluide pe latura de N-V (actualul cabinet de limba franceză).Din anul 1977, în condiţiile industrializării forţate, la Huedin a fost înființată Fabrica de piese pentru utilaj textil „Unirea” astfel că, până în anul 1989, liceul se va afla sub patronajul Ministerului Construcţiilor de Maşini şi sub tutela uzinei „Unirea” Cluj, căreia îi furniza muncitori, majoritatea absolvenţilor şcolii profesionale şi o parte a celui liceal angajându-se la această întreprindere.
Liceul Industrial – iniţial cu profil mecanic și-a diversificat treptat specializările introducându-se cele de prelucrător prin aşchiere, sudor, mecanic-maşini şi utilaje precum și lăcătuş mecanic.Din anul şcolar 1977-1978 s-au introdus clase de matematică-fizică, din anul şcolar 1983-1984 clase cu profil silvic, iar din 1985-1986 clase de prelucrarea lemnului, avându-se în vedere dezvoltarea acestor ramuri la nivelul oraşului.
După revoluția anticomunistă din anul 1989, în septembrie 1990, liceul şi-a schimbat filiera numindu-se Liceul Teoretic „Octavian Goga” Huedin având astfel ca şi patron spiritual pe poetul Octavian Goga. Treptat s-a renunţat la clasele de şcoală profesională și de seral. S-au păstrat și au câștigat pondere profilurile şi specializările de bază real – matematică-fizică / matematică-informatică şi uman – filologie în condițiile în care între anii 1996-2002 s-au reînfiinţat clase liceale la specializarea silvic (au existat astfel de clase pentru scurt timp și la învățământul postliceal).
Între anii 1985-1990 și 1999-2003 au funcționat clase liceale de prelucrarea lemnului iar între anii 2000-2004 clase liceale în profilul tehnologic, specializarea economic. Din anul şcolar 2002-2003 au fost introduce clase la profilul real, specializarea ştiinţe ale naturii.
Din anul şcolar 2000-2001 s-au introdus clase de gimnaziu iar din anul școlar 2005-2006 clase de învățământ primar.În prezent, la Liceul Teoretic „Octavian Goga“ funcționează clase de învățământ primar, gimnazial și liceal la profil real cu specializările: matematică-informatică şi ştiinţele naturii și profil uman cu specializarea ştiinţe sociale. La nivel liceal există patru clase de limbă maghiară în profilul real, specializarea științele naturii.
Pentru cazarea elevilor care proveneau din localităţi mai îndepărtate şi care nu aveau posibilitatea sau nu doreau să facă naveta, în Huedin exista un internat. Începând cu anul 1952 acesta a fost mutat de pe strada Horea şi a funcţionat într-un local de pe strada Vlădeasa nr. 14 (azi demolat), iniţial fiind compus din trei dormitoare, o bucătărie, o sală de mese, o spălătorie şi o infirmerie, apoi odată cu creşterea numărului elevilor internişti, va ocupa un spaţiu mai mare. În perioada 1975-1976 pe strada Horea a fost construită o nouă clădire cu destinaţie internat şi cantină, aceasta fiind dată în folosinţă în anul 1976. Aici a funcţionat internatul în condiţii foarte bune, existând perioade când erau cazaţi în jur de 250 de elevi. Dar la 5 ani după revoluţia anticomunistă, clădirea internatului a fost transferată Ministerului Apărării Naţionale, respectiv Unităţii Militare 01049 din Huedin (printr-un protocol semnat la data de 21 noiembrie 1995), aceasta urmând a fi transformată într-o „cazarmă“ (nu a fost utilizată corespunzător de către armată). Ca urmare, internatul liceului a fost mutat în fosta clădire a creşei (construită în anii 1975-1976), unde funcţionează şi acum. În perioada 2006 – 2010 clădirea actuală a internatului a fost dotată cu centrală termică proprie, iar dormitoarele au fost compartimentate şi renovate, creându-se astfel condiţii optime pentru elevii cazaţi aici.
După anul 1989, Primăria şi Consiliul Local Huedin, a avut în vedere recunoaşterea meritelor profesionale ale unor dascăli sau foşti elevi care au servit, servesc sau sunt produsul învăţământului huedinean astfel că unora li s-a acordat Titlul de Cetăţean de Onoare (profesorilor Nicolae Şteiu, Ioan Perţe, Alexandru Jurcan şi absolventei Egér Enikő), Titlul de Cetăţean de Onoare Post-mortem (profesorilor Vasas Samuilă şi Ioan Remulus Toadere) şi Premiul şi Diploma de Excelenţă (profesorilor Cristian-Claudiu Filip şi Horea-Dorin Matiş). Premiul şi Diploma de Excelenţă a fost acordată şi unor elevi cu rezultate deosebite şi anume elevului Sebastian Mocanu şi elevei Carla Patricia Costea.Elevii liceului au avut și au preocupări publicistice în reviste redactate de către aceștia (amintim aici, în ordine cronologică, „Caligraf“, „Univers Club 2000 sau pur și simplu NOI“, „Clopoțelul“ și mai recent „Pauza Mare“, respectiv „Firkász“. Unii elevi au continuat această activitate publicistică în diverse reviste și chiar au publicat volume de poeme.Elevii liceului, animați de profesorii Alexandru Jurcan și Ioan Rus, s-au remarcat pe plan județean, național și chiar internațional, la început în limba franceză și mai apoi și în limba română, prin susținerea unor reprezentări teatrale cu Trupa de Teatru „Assentiment“. Mai micii liceului, sub conducereaprofesorului Ioan Rus, s-au remarcat în trupa„Miniassentiment“. Au fost organizate la Huedin mai multe ediții a Festivalului Județean de Teatru pentru elevi „Amigong“. Pe lângă teatru în limba franceză și limba română avem manifestări teatrale reușite în limba maghiară și la elevii de la secția maghiară care activează în trupa „Relax“.
La nivelul comunității locale au fost apreciate manifestările „Zilele Octavian Goga“ (ediţiile din 2010 şi 2013) când au fost publicate două lucrări despre învăţămâtul din Huedin, aici fiind consemnate principalele evenimente din domeniul educaţiei huedinene, cu accent pe Liceul Teoretic „Octavian Goga”. Este vorba de lucrările Liceul Teoretic „Octavian Goga“ Huedin. Un liceu cu tradiție, în slujba comunității (2010) și Liceul Teoretic „Octavian Goga“ Huedin. 50 de ani în slujba educației (2013).
În memoria unor dascăli deosebiți ai liceului, începând din anul 2014 (s-au desfășurat cinci ediții) se organizează un Concurs de creație literară „Octavian Goga în actualitate“, care a evoluat de la un concurs de interes local la unul județean, apoi interjudețean, fiind cuprins ca atare în Calenarul Activităților Educative de la nivel județean și interjudețean. În cadrul acestui concurs, în memoria unor foști profesori de limba și literatura română ai școlii, se acordă (secțiunea gimnaziu și secțiunea liceu) premiile „Sever Barbu“ pentru eseu, „Ioan Bălaș“ pentru proză și „Rodica Potoceanu Matiș“ pentru poezie.
Lucrările premiate ale elevilor din edițiile 2014, 2015, 2016 și 2017 au fost publicate în Anuarul Concursului de Creaţie Literară „Octavian Goga – în actualitate“, Ediţia I, 2014, Anuarul Concursului de Creaţie Literară „Octavian Goga – în actualitate“, Ediţia a II-a, 2015, Anuarul Concursului de Creaţie Literară „Octavian Goga – în actualitate“, Ediţia a III-a și Anuarul Concursului de Creaţie Literară „Octavian Goga – în actualitate“, Ediţia a IV-a. În cadrul acestui concurs elevii au fost premiați cu anuare și cărți ale profesorilor liceului astfel că sunt promovate valorile liceului și orașului în rândul elevilor.
În anul 2018 a fost editat Anuarul Liceului Teoretic „Octavian Goga“ Huedin pentru anul școlar 2016-2017 fiind organizate manifestări de omagiere a poetului Octavian Goga.În anul 2019, într-un cadru festiv deosebit, comunitatea educațională din Huedin a sărbătorit, la Liceul Teoretic „Octavian Goga” Huedin, centenarul învățământului românesc huedinean fiind publicată lucrarea Învățământul românesc din Huedin la centenar (1919-2019) – aspect monografice.
Revenind la organizarea și funcționarea liceului, precizăm că la nivelul oraşului Huedin există organizate două circumscripţii şcolare din care una îi revine Liceului Teoretic „Octavian Goga” Huedin căruia îi sunt arondate următoarele străzi: Băii, Câmpului, Colonia Nouă, Crişului, Ecaterina Varga, Fildului, Gării, Gheorghe Doja, Ing. Aurel Lazea, Izvorului, Lalelelor, Lăutarilor, Mănăşturului, Molidului, Morii, Moţilor, Aleea Muntelui, Observatorului, Piaţa Republicii nr. 1-8, Piaţa Victoriei nr. 11-38, Plopilor, Pominlor, Protopop Aurel Munteanu, Soarelui, Tăbăcarilor, Teilor, Trandafirilor, Ursus, Veteranilor, Viilor şi Zorilor.
Azi, la nivelul oraşului Huedin funcţionează următoarele unităţi/instituții şcolare: Liceul Teoretic „Octavian Goga“, Liceul Tehnologic „Vlădeasa“ din (septembrie 2012 denumirea Grupului Şcolar Huedin a fost schimbată în Liceul Tehnologic „Vlădeasa“), Şcoala Gimnazială Specială, Grădiniţa „Prichindeii Veseli“, Şcoala Postliceală „Henri Coandă“ (aceasta funcţionează în spaţiile închiriate de la Liceul Teoretic „Octavian Goga“ Huedin) și Clubul Copiilor (structură a Palatului Copiilor Cluj).
Prin asocierea a patru unităţi şcolare, în anul şcolar 2011-2012 a luat fiinţă Consorţiul Şcolar Huedin între Liceul Teoretic „Octavian Goga“, Grupul Şcolar Huedin (azi Liceul Tehnologic „Vlădeasa“), Şcoala Gimnazială „Ady Endre“ Sâncraiu şi Şcoala Gimnazială „Kós Károly“ Izvoru Crişului.
Directorii Liceului Teoretic „Octavian Goga“ Huedin în perioada 1952-2021:

